1931 Konya doğumlu Muhsin Alev (Abdul-Muhsin Alkonavi)[i] Ağabeyimiz, 19 Kasım 2019 tarihinde Berlin’de vefat etmiş ve bu şehirdeki Şehitlik Camii Mezarlığı’na defnedilmiştir.
Zübeyr Gündüzalp Ağabey, Konya’daki bir postanede vazife yaparken Muhsin Alev ve Ziya Arun gibi talebelerle ilgilenmiş, Risale-i Nur Külliyatı’nı tanıtarak iman ve Kur’ân hizmetinde onları yetiştirmiştir.
Muhsin Alev’in İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne yaptırdığı kayıtla başlayan tahsil hayatı, psikoloji ve sosyoloji eğitimi ile tamamlanmıştır. Daha sonra 1954’te Risale-i Nurların basımından ve neşrinden dolayı hapse düşmemek için Almanya’ya gitmiş ve Berlin Teknik Üniversitesinde inşaat mühendisliğini bitirmiştir.
Bir yayıncı olan arkadaşı Abdullah Işıklar, kendisi hakkında şu hatıralarını paylaşmıştır:
“Onunla birlikte kaldığımız öğrenci yurdunda, ona çok eziyet ediyorlardı. İki de bir polis gelir, dolabını kırar, Nur Risalesi arardı. Muhsin’in sessiz, ama çok tatlı bir tebessümü vardı. Her defasında boynunu büküp gülüşünü tekrarlar, mütevekkilâne ve şikayetsiz olarak dolabını yeniden tamir ederdi.
Bir gün yurt müdürü, Muhsin’in yatağını kapının önüne koymuştu. O boynunu bükmüş ve duruma razı olmak zorunda kalmışken, ben gazeteciliğimin de verdiği güçle müdüre çıktım ve yaptığının yanlış olduğunu söyledim: ‘Benim yatacak yerim var. Muhsin garibandır. Ben ayrılayım, o benim yerimde kalsın’ dedim.
Aslında benim de kalacak yerim yoktu, ama bu teklifim yurt müdürü üzerinde etkili oldu. Çünkü gazetecilik fakültesinde öğrenciydim, ama o dönemin çok ciddi bir günlük gazetesi olan Yeni Sabah’ta da muhabir olarak çalışmaktaydım.
[i] “Almanya’da adımı Abdul-Muhsin Alkonavi olarak değiştirdim. Resmi soyadım ‘Alkonavi’dir. Mânâsı ‘Konyalı’ demektir. Konya’da Sadreddin Konevî diye tanınmış bir zat var ya; ona binaen eskiden ‘Alev’ olan soyadımı Almanya’da ‘Alkonavi’ olarak resmen değiştirdim.” “Kendi Dilinden Muhsin Alev Ağabey”, www.kastamonur.com/kendi-dilinden-muhsin-alev-abdulmuhsin-alkonavi-agabey/