Sağlıklı Bir Hayat İçin Günde 8000 Adım

Hollanda’daki Radboud Üniversitesinin Tıp Merkezine bağlı Kardiyoloji Bölümünde doktora çalışması yapan Niels Stens ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada, sağlıklı bir hayat için günlük adım sayısının ne kadar olması gerektiği tespit edilmiş ve hızlı yürümenin avantajları vurgulanmıştır.

Veriler, kardiyovasküler (kalb ve damarlara ait) hastalık riskini ve erken ölüm riskini azaltmak için, ideal olarak günde yaklaşık olarak 8000 adımın atılması gerektiğini göstermiştir. Bu sayı, ortalama adım uzunluğu (erkekler için 76 santimetre, kadınlar için 67 santimetre) dikkate alındığında, günlük olarak yaklaşık altı kilometreye denk gelmektedir. Çalışma, özellikle kardiyovasküler rahatsızlıklara bağlı ölüm riskini ciddi oranda azaltmak için en az 7000 adımın atılması gerektiğini ve hızlı yürümenin daha faydalı olduğunu göstermektedir.

Bu kapsamlı çalışma, 110.000’den fazla katılımcıyı içeren 12 uluslararası çalışmanın sistematik bir incelemesine dayanmaktadır. Günlük adım sayısı ne olursa olsun daha hızlı yürümenin ölüm riskini azalttığı da tespit edilmiştir. Araştırmacılar, adım sayısının günde 16.000’e kadar artırılabileceğini de ifade etmektedirler. Ancak ideal adım sayısı, yaşa uygun olmalıdır; gençlerin yaşlılara göre daha yüksek hedefler belirlemesi gerekmektedir.

Sonuç olarak, çalışmada haftada 150–300 dakika, orta şiddetli egzersiz önerilmektedir. Bu çalışma, günlük adım sayısındaki az miktardaki artışların bile sağlık için önemli faydalar sağlayabileceğini göstermekte ve düşük fizikî faaliyet seviyesine sahip olanları, ulaşılabilir ve kademeli hedefler belirlemeye teşvik etmektedir. Bedenimiz bize emanettir. Bu emanete hürmet etmek ve sağlık nimetinin kıymetini bilmek kulluk gereğidir.

Kaynak: N. A. Stens ve ark. “Relationship of Daily Step Counts to All-Cause Mortality and Cardiovascular Events”, (Günlük Adım Sayısının Toplam Mortalite ve Kardiyovasküler Vakalarla İlişkisi), Journal of the American College of Cardiology, Ekim 2023.

 

 

Bu yazıyı paylaş