Hollywood ve Silikon Vadisi’nin de yer aldığı Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri’nin batısındaki eyaletlerden biridir. Türkiye’nin üçte biri büyüklüğündeki bu eyalete Allah, okyanusundan çölüne, her mevsim bahar havasının yaşandığı bazı yerleşim bölgelerinden karlı dağlarına kadar nice güzellikler ihsan etmiş. Bunlar arasında, yeryüzünün en uzun canlısı olma unvanına sahip, etrafını ancak 15-20 kişinin el ele çevirebildiği, ortalama 120 metre uzunluğundaki Sekoya ağaçları, en dikkat çekeni. Bu muazzam ağaçların bazıları 3000 yaşında!
1953 yılında, Arizona Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Edmund Schulman, Sekoyalardan sonra başka bir ağaç türünü incelemeye başlıyor. Araştırmanın sonunda, ağaçların yaşının 4000–5000 yıl olduğu tespit ediliyor. Bunlar yeryüzünün en yaşlı ağaçları olan Bristlecone çamları…
Bu ağaçların en bariz özelliği, uzun veya geniş gövdeli olmaları değil. Ortalama beş metre boyundaki Bristlecone ağaçlarının içinde en uzun ömürlü olanlar, diğerlerine göre daha kısa ve daha ince.
Bristlecone çamları, 3000 metre yükseklikte yetişiyor. İnsan bu bölgeleri gezerken nefes nefese kalıyor, dik yamaçlardan düşmemek için çok dikkatli olmak zorunda. Buraları tropikal veya aşırı yağış alan bölgeler değil. Bristlecone çamları, Kaliforniya’nın Ölüm Vadisi’nin hemen kuzeyinde yer alan ve yeryüzünün en kurak yerlerinden biri olan Beyaz Dağlar’da yaşıyor. Kuraklık olan yıllarda bu ağaçlar kendilerine bahşedilen hususiyetlerle bu zorlu dönemleri atlatıyor. Diğer ağaçlarda olduğu gibi, gövdesine her yıl bir halka ekleyen bu ağaçlar, çok kurak mevsimlerde, kalınlığı sadece bir hücre boyutu kadar olan bir halka ekliyor. Kuraklık geçtiğinde, Rahmet eseri yağmurlar yeryüzüne bayram havası getirdiğinde, bu mübarek ağaçlar adeta yeniden diriliyor.