Fotoğraflarının çoğunda, ağaçlara sarılmış hâlde uyuduğunu gördüğümüz sevimli koala, her ne kadar oyuncak bir ayıcığa benzese de aslında otçul ve keseli bir hayvandır. Avustralya’nın sembollerinden biri olan koalanın boyu 60–85 cm, ağırlığı ise 4–15 kg arasında değişir. Toplu yuvarlak gövdesi, vücuduna göre irice olan kafası, büyük kulakları ve kaşık şeklindeki burnu ile kolayca tanınır. Postu oldukça kalın, sık kıllı ve yumuşaktır. Bacakları uzun ve parmakları tırmanışını kolaylaştırır halde şekillendirilmiş ve pençeleşmiş olarak yaratılmıştır.

Koala, okaliptüs ormanlıklarında yaşar ve diğer memeliler için zehirli olan okaliptüs ağaçlarının yaprakları ile beslenir. Aslında bu ağaçlar onun için çok yönlü bir rızık manzumesi olup hem barınak hem gıda hem de su kaynağı olarak muhteşem bir beşik gibi hazırlanmıştır. İlmî ismi Phascolarctos cinereus olan hayvan, Avustralya’da yetişen 600’ü aşkın okaliptüs türünün hepsinde yaşamaz; içlerinden 35 kadarını hayat sahası olarak kullanır. Yetişkin bir koala, hemen hemen sadece üzerinde bulunduğu ağacın yapraklarıyla beslenir. Yâni rızkının peşinden koşması gerekmez, ağaç dallarında tecelli eden Rahmet, onun gıdasını neredeyse ağzına kadar getirip kendisine ikram eder ve her türlü ihtiyacını karşılar. Bununla birlikte, okaliptüs diyetinin enerji miktarı yüksek olmadığından, koala büyük ölçüde hareketsizdir. Günün yaklaşık 20 saat gibi büyük bölümünü ağaçta uyuyarak geçirir. Sadece, bir ağaçtan diğerine geçerken aşağıya indiği görülür.

Paylaş
Önceki İçerikMücahede
Sonraki İçerikSevda Yolcuları