Az Bildiğimiz Bir Meyve; Nar

Kur’ân-ı Kerim, kâinat kitabının tercümanı olarak, insanı ilgilendiren hemen her varlıktan bahsetmiştir. Kur’ân’ın bu mucizevî yönünü, gelişen ilimlerle birlikte keşfedilen nimetleri hakkıyla anlamak için, bahsi geçen her türlü varlığı incelemeye almak, bir tür ibadet hükmüne geçer.

Şu âyetlerde nar meyvesinden bahsedilmektedir:

Gökten su indiren O’dur. Sonra Biz onunla her çeşit bitkiyi çıkarırız. O bitkiden bir filiz, ondan da büyüyüp birbirinin üstüne binmiş taneler, başaklar çıkarırız. Hurma tomurcuklarından sarkan salkımlar, üzüm, zeytin ve narbahçeleri yetiştiririz. Bunlardan kimi birbirine benzer, kimi benzemez. Her birinin meyvesine, bir ilk meyve verdiğinde bir de tam olgunlaştıkları zaman bakın! Elbette bütün bunlarda iman edecekler için alınacak birçok dersler vardır.” (En’am, 6/99)

Asmalı ve asmasız (üzüm) bahçeleri, hurmaları, ürünleri çeşit çeşit ekinleri, zeytinleri ve narları, birbirine benzer ve benzemez biçimde yaratan O’dur. Her biri meyve verince meyvesinden yiyin, hasat günü de hakkını (zekât ve sadakasını) verin; ama israf etmeyin, çünkü O, israf edenleri sevmez.” (En’am, 6/141).

            Allah’ın koruması altında olan ve tek bir âyeti bile değişmeden günümüze ulaşan Kur’ân’da, nar gibi bir meyveden bahsedilmesi, üzerinde durulması gereken bir husus olarak araştırmayı beklemektedir. Bizler incelemesek bile, dünya durmamakta ve bilim insanları Kur’ân’daki âyetler ışığında, kâinat kitabını didik didik etmektedirler.

Nar (Punica granatum L.) ağaçları, subtropikal ve tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. En büyük üreticiler arasında İran, Hindistan, ABD, Türkiye, Mısır, İtalya, Şili ve İspanya bulunmaktadır. İtalya’da nar meyvesi üretimi yılda yaklaşık 60.000 ton olup üretimin en iyi olduğu yerler Apulia ve Sicilya bölgeleridir.

Bu yazıyı paylaş

Adres: 335 Clifton Ave, Clifton, New Jersey, USA 07011

E-posta: caglayan@caglayandergisi.com

Tel. ve WhatsApp:
+1 (888) 234-2823
+49 (176) 16818292