Teknolojik Yeniliklerin Geleceği

Bilim kurgu filmlerinde akıl almaz teknolojileri gördüğümüzde, çoğumuz bu teknolojilerin ne zaman kullanılacağını merak ediyoruz: uçan arabalar, uzay gemileri, ışınlanma ve diğerleri… Bu yeniliklerden bazıları artık günlük hayatın bir parçası oldu; ancak bazıları ise hala yıllarca uzakta.

Atılımlar ve yenilikler, köklü bir fikirle başlar. Sıra dışı analiz, tasarım ve hayal yetenekleri olan kişiler, bir süreci veya ürünü geliştirmeye çalışmazlar, genellikle mevcut bir çözümü veya yaklaşımı değiştirir veya mevcut bir teknolojik uygulama yerine başka bir uygulamayı ikâme ederler. Geleceğinizi şekillendirmek için başkalarını beklemenize gerek yoktur.

Fikirler her yerden gelebilir. Bazen bir konuşma, bir kitap, hatta bir rüya[1]yeniliğin kaynağı olabilir. İnternet muazzam ölçüde bilgi ve ilham kaynağı sağlar. Bir kişi, bir fikri geliştirmek veya bir patent başvurusu yapmak içi kolayca araştırma yapabilir. Ortalama bir internet kullanıcısı, çevrimiçi kurslar almak, soru sormak ve uzmanlardan cevaplar almak için yeni araçlara ve platformlara kolayca erişebilir. Coursera, Udacity ve edX[2]gibi platformlar, ücretsiz ve yüksek kaliteli eğitim içeriği ve araçları sunar. Bu platformlardan kolayca ders alabilir, kendinizi geliştirebilir ve yeni yetenekler edinebilirsiniz.

“Crowdsourcing” (kitle kaynaklı çalışma), bir soruna yenilikçi bir çözüm bulmak için başka bir alternatiftir. Birçok şirket ve kuruluş, şu anda yenilikçi fikirleri tespit etmek için yarışmalar düzenliyor, bilim ve mühendislik alanında birçok sorun için sıra dışı çözümler arıyor. Kitle kaynaklı çalışma yaklaşımı, şirketlerin önemli teknik, sosyal, siyasi ve ilmîzorlukları aşmak için dünyanın en zeki kişilerine erişmelerini sağlar. Hükümetler ve büyük şirketler de büyük ölçekli ilmîve teknolojik projeler için teşvikler sunmaktadır. Bu yaklaşımın iyi bilinen bir örneği XPRIZE müsabakasıdır.[3]XPRIZE Vakfı gelecekteki sorunları çözmeye yardımcı olmak için yarışmalar düzenliyor. XPRIZE’ın çözüm aradığı konulardan biri, Dünya yüzeyinin 100 kilometre üzerinde üç kişiyi taşıyabilen ve bunu iki haftada iki kez yapabilen bir uzay aracı inşa etmek ve fırlatmaktır. Uzay ile ilgili diğer bir zorlu görev, Ay yüzeyine güvenli bir şekilde inmek, orada 500 metre seyahat etmek ve Dünya ile iki kez iletişim kurmaktır. Bu yarışmalar, sadece şirketlerin bilim ve teknolojinin sınırlarını zorlamasına izin vermekle kalmıyor, aynı zamanda ticarîprojelerin de uygulanmasını sağlıyor.

Yenilikçi fikrinizi sağlam bir temelde tasvir ve tarif ettikten sonraki adımınız, fikrinizi hayata geçirmek için finansman bulmaktır. Günümüzde yakın çevreden borç alınması, melek yatırımcılar, yeni kurulmuş ve gelişme aşamasındaki şirketler için düzenlenen yarışmalar, girişim sermayesi finansmanı ve “crowdfunding” (kitle fonlaması) adı verilen yeni bir yaklaşım da dâhil olmak üzere pek çok finansman mekanizması bulunmaktadır. Kitle fonlaması, her biri küçük bir meblağda bağışta bulunan çok sayıda (genellikle anonim) yatırımcıdan bir proje veya fikir için finansman toplama sürecidir. Kitle fonlaması sektörünün 2020 yılına kadar 90 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sanat eserleri, filmler, teknolojik ürünler ve bilgisayar oyunları için 24 saatten kısa bir sürede, bir milyon doların üzerinde sermaye toplayan birçok başarılı kitle fonlaması kampanyası mevcuttur. Şu ana kadar bilinen en başarılı kitle fonlama kampanyası, “Star Citizen” adlı çevrimiçi bir bilgisayar oyunu için yapıldı. 37 milyon dolarlık bir fon toplandı.[4]Kitle fonlama platformları, fikirler ve ürünler için pazarlama, reklam ve sosyal medya erişimleri konusunda da destek olmaktadır.

Yenilikçi bir fikirle finansman temin etmek mümkün olsa da bu fikri gerçek hayatta uygulamanın mümkün olduğunu ispatlamak için fonksiyonel bir prototipe sahip olmak önemlidir. Prototip imali, fikrinizi başkalarına göstermek için önemli bir adımdır. Üç boyutlu baskı alanındaki gelişmelerle prototip üretmek her zamankinden daha kolaydır. Düşük maliyetli üç boyutlu baskı, lokal olarak üretim ve prototip imalini mümkün kılar. Üç boyutlu baskı uzun bir süredir var olsa da sadece büyük şirketler için geçerli olan, pahalı bir teknolojiydi. Yeni teknolojik gelişmeler, bu baskı tekniğini, şahsîkullanım için de uygun bir hale getirdi. Bir ürünün üç boyutlu modelini kolayca tasarlayabilir veya bunu dijital olarak indirebilir, deneme veya günlük kullanım maksadıyla evde yazdırabilirsiniz. Birçok baskı mağazası artık üç boyutlu baskı işleri için çevrimiçi siparişleri kabul ediyor.[5]Bu baskı tekniği, yenilikçi girişimcilerin, bağış toplama sürecine ve seri üretime başlamadan önce, ürünlerinin bir prototipini üretmelerini ve test etmelerini kolaylaştırabilir.

Üç boyutlu yazıcı teknolojisinin mevcut seviyesi, çoğunlukla bir ürünün elektronik olmayan bileşenleri için baskı yapılmasını sağlar. Elektronik bileşenler ve prototiplerin hesaplama yapan birimleri konusunda, elektroniğe dair bilgileri açık kaynak yaklaşımıyla paylaşan platformlardan istifade edilebilir. Donanım geliştirenlerin, elektronik parçalar, sensörler ve motorlar kullanarak prototip üretmelerini sağlayan birçok platform vardır. Sanatçılar ve tasarımcılar da birçok ilgi çekici proje üretmektedir: Kahveniz hazır olduğunda size bir mesaj gelmesini ister misiniz? Fizikîposta kutunuzda bir mektup olduğunda, bir mesaj almayı arzu eder misiniz? Bu projeler, açık kaynaklar kullanılarak gerçekleşmiştir. Bütün bu projelerle ilgili önemli bir husus ise, geliştiricilerin projelerinin gerekli bütün adımları ve ayrıntılarını, ilgili kullanıcılar tarafından kolaylıkla çoğaltılması için paylaşmalarıdır.

Yenilik, fizikîürünler ve donanımlarla sınırlı değildir. Geleneksel bir işletmeyi iyileştirmek veya yıkıcı bir teknolojik yenilik (kendinden öncekilerin yerini hızlı bir şekilde alan teknoloji) için kolayca bir mobil uygulama geliştirmek mümkündür. Akıllı telefonlar ve yenilikçi uygulama fikirleri, taksiye binme  (Uber), otel rezervasyonu yapma (Airbnb), bir ürünün fiyatını kontrol etme (Amazon) ve paylaşma (Lyft) yöntemimizi değiştiriyor. Uber, yolcuların en yakın “taksi” için rezervasyon yapasına izin veren bir akıllı telefon uygulaması geliştirmiştir. Kullanıcılar önceden yüklenmiş kredi kartı bilgileriyle ödeme yapabilir. Lyft mobil uygulaması, yolcuların küçük bir ücret karşılığında, arabası olan yakınlardaki diğer kullanıcılara, birlikte yolculuk yapmayı teklif etmelerini sağlayarak seyahat masraflarının paylaşımını kolaylaştırmaktadır. Airbnb, insanların odalarını, dairelerini ve evlerini, konaklamak için uygun bir yer arayan diğer kullanıcılara kiralamalarına fırsat tanır. Amazon fiyat kontrol uygulaması, tüketicilerin yerel mağazalardaki barkodları taramasına, fiyatları ve siparişleri doğrudan Amazon’daki bilgilerle karşılaştırmasına izin vererek perakende piyasasında sarsıcı bir tesir bırakmıştır.

Bu yeni yaklaşımların çoğu, akıllı telefonlar ve mobil teknolojilerle birlikte kullanıma sunulmuştur. Dünyadaki toplam akıllı telefon sayısı iki milyardan fazladır. Bir günde küçük bir oyun geliştirebilir ve dünya çapında akıllı telefon kullanıcılarının nispeten küçük bir yüzdesi olan 20 milyon kullanıcıya ulaşabilirsiniz. Bir ürün veya hizmet için, bir günde 20 milyon müşteriye ulaşmak büyük bir başarıdır. Yeni yazılım platformları ile birçok platformda çalışan bir akıllı telefon uygulaması geliştirmek daha kolaydır. Bu yazılım araçları, geliştiricilerin uygulamayı programlamak için daha kolay bir şekilde internet teknolojilerini kullanmasına imkân tanır. Özellikle yazılım ürünleri ve hizmetlerinde bir fikri hayata geçirmek kolay bir süreç haline gelmektedir. Bütün bu yeni araç ve hizmetlerle yenilik her zamankinden daha kolay olmaktadır.

Teknolojik yenilikler için yeni bir fikir sahibi olmak önemli bir adım olsa da eğitim, uzmanlık ve disiplinli çalışma da başarı için kritik öneme sahiptir. Eğitim yoluyla, yeni nesillere, dünyayı müspet mânâda değiştirebilecek yenilikçi fikirler üretmeleri adına ilham verebiliriz.

Not: Bu makale, Amazon’un AWS bulut hizmetleri kullanılarak makine çevirisiyle İngilizceden Türkçeye tercüme edilmiş, daha sonra gerekli tashihler yapılmıştır.

Kaynak

“Future of Innovation: Ideas and Trends”, The Fountain, Sayı: 121, Ocak – Şubat 2018.

Dipnotlar

[1]Demir, Halil I., “Religious Inspirations and Scientific Inventions”, The Fountain, Sayı: 89 / Eylül – Ekim 2012.

[2]Usher, Alex, “The Future of MOOCs: Coursera and EdX”, Higher Education Strategy Associates, 19 Kasım 2013, higheredstrategy.com/the-future-of-moocs-coursera-and-edx/

[3]XPRIZE Scientific and Technological Challenges, xprize.org.

[4]Fleming, Ryan, “Star Citizen destroys all crowdfunding records, hits $37 million”, Digital Trends, 22 Ocak 2014, www.digitaltrends.com/gaming/star-citizen-earns-incredible-37-mil-crowd-funding/

[5]Basulto, Dominic, “How 3D printing could transform Amazon and online shopping”, 13 Mart 2014, www.washingtonpost.com/news/innovations/wp/2014/03/13/how-3d-printing-could-transform-amazon-and-online-shopping/

Bu yazıyı paylaş