Bağışıklık Sisteminin Yeni Bir Sırrı

Hiçbir sanatkâr ilmini ve emeğini harcayarak inşa ettiği bir eseri korumasız şekilde, bozucu ve yıkıcı tesirlere açık bırakmaz. Bazen eserden daha kompleks tedbirlerle koruma mekanizmaları kurulabilir. Kâinatın Sânii olan Rabbimiz de mükemmel şekilde yarattığı kullarını elbette korumasız bırakmaz. Her biri incelikli sanatlarla donatılmış organ ve dokulara sahip insan vücudunun binlerce hikmet yüklü sistemlerinin, bir virüs veya bakteri tarafından yıkılıp gitmemesi için yaratılmış korunma tedbirlerinin bazıları yeni keşiflerle ortaya çıkarılmaktadır.

Hassas ve akılları durduracak biyolojik hadiselerin işletildiği vücudumuzun sağlıklı hâlindeyken nasıl korunduğunun genellikle farkında bile olmayız. Tabiî ki bu vücut sarayını koruyacak çok mükemmel bir ordu ve bu ordunun savunma stratejileri vardır.

            İmmün sistemi (bağışıklık sistemi) olarak bilinen bu mükemmel ordunun, hem kendi içindeki mutasyonlu ve kanserleşmiş “anarşist” hücrelere hem de dışardan gelebilecek virüs, bakteri ve mantarlara karşı akıl almaz savaş taktikleri vardır. Bilim geliştikçe immünoloji laboratuvarlarında hemen her gün, bu sistem hakkında yeni bir sırrın kapısı aralanmaktadır. Yeni bir keşif olarak, anne karnında ortaya çıkan sırlı bir hücre grubundan söz edilmektedir.

“B-1 hücresi” olarak isimlendirilen bu bağışıklık sistemi hücresi, insan vücudundaki hücrelerin haritasını belirlemek ve hücre gruplarını tasnif etmek için yapılan bir çalışma sırasında kadınların rahimlerinde anlaşılması zor bir hücre olarak tespit edildi. Aslında B hücreleri genel bir grup olarak bilinmekteyken, daha farklı karakterdeki bu esrarlı hücreler, ilk olarak 1980’li yıllarda farelerde keşfedilmişti.[i]

[i] N. Baumgarth, A Hard(y) look at B-1 cell development and function”, Journal of Immunology, Nov 15, 2017, 199 (10): 3387–3394.

Bu yazıyı paylaş

Adres: 335 Clifton Ave, Clifton, New Jersey, USA 07011

E-posta: caglayan@caglayandergisi.com

Tel. ve WhatsApp:
+1 (888) 234-2823
+49 (176) 16818292